- سایت های خبری
- دوشنبه 10 مارس 2014 - 09:03
نادیده گرفتن نقش زنان در توسعه کهگیلویه و بویراحمد
پس اگر مسئولین و مردم استان به توسعه همه جانبه تمایل دارند باید توجه ویژه ای به نقش زنان در توسعه داشته باشند و راهکارهای که در زمینه فعال تر شدن زنان استان در امر توسعه می توان ذکر کرد

عصردنا – سید ابوالحسن حسینی نیک : متخصصان حقوق اسلامی در مورد جایگاه زن در اسلام معتقدند که برخی دغل بازان و شیادان، احادیث پیامبر گرامی اسلام(ص) را تحریف کرده یا حتی احادیث دیگری ساخته اند و مدعی شده اند که اینها احادیثی هستند که از زبان مبارک پیامبر(ص) نقل شده اند. برخی هم از این فرصت سوء استفاده کرده اند.
آنها با این کار چهره ی راستین اسلام را تحریف کرده و راه را بر پیش رفت و توسعه جامعه خود بسته اند. اما وقتی کتاب های مرجع حدیث را ورق می زنیم و نوشته های مفسران برجسته درباره گفتار وکردار پیامبر گرامی خدا را می خوانیم، می بینیم که تعداد بسیاری از زنان در قوانین اسلامی تبحر داشته اند، راوی حدیث بوده اند و حتی دوشادوش مردان برای اعتلای اسلام می جنگیده اند. برای مثال می توانم به «کریمه بنت احمد» از مرو اشاره کنم.
وی کل “صحیح بخاری” را از بر کرده بود. «حافظ بن حجر اشکلانی» در کتاب خود با عنوان “الفتح البری” کریمه را به خاطر این موفقیت ستوده است.یا گذاشتن دست زنان در ظرف آبی به منزله بیعت با پیامبر (حق رای) در صورتیکه غرب به خصوص آمریکا در سال ۱۹۲۰ میلادی حق رای زنان را در قانون اساسی خود پذیرفتند.[۱]
بالاخره؛ اگر نگاه تاریخی به نقش زن در توسعه اقتصادی داشته باشیم، می بینیم که سیر تاریخی فمنیسم ( جنبش زنان) همراه با سه جریان بود که مهمترین جریان آن از زمان وقوع جنگ جهانی دوم می باشد. تا قبل از این جنگ نقش زنان بیشتر تربیت فرزندان یا خانه داری بود. اما با وقوع این دو جنگ به خصوص جنگ جهانی دوم و حضور چشمگیر مردان در میدان نبرد خود به خود زمینه ساز حضور زنان در عرصه تولید و کار شد به طوریکه بعد از اتمام جنگ جهانی دوم خیلی از زنان در کارخانه ها مشغول به کار شدند و تا حدودی نقش اصلی آنان که تربیت کودکان وخانه داری بود کم رنگ شد. بر این اساس، اگر قبلا نگاه مردانه یا سخت افزاری به امر توسعه وجود داشت با توجه به تغییر و تحولاتی که بعداز جنگ جهانی دوم صورت گرفت این نگاه تغییر کرد و مدیریت توسعه به خصوص در جوامع اروپایی ترکیبی از مدیریت سخت افزاری و نرم افزاری شد(مردان و زنان) و کشور ما به تدریج تحت تاثیر چنین تحولاتی قرار گرفت.
اما علی رغم اینکه، مسایل زنان در جامعه ایران هنوز از موضوعات مهم است وآنچه اکنون برای زنان اصل است نگاه عادلانه و مبتنی بر دیدگاه های اصل توحیدی است که:« خلقکم من نفس واحده و خلق منها و زوجها»(نساء/۱).اینکه در هویت انسانی ، زن و مرد از یک نفس واحده خلق شده اند و اساسا در ماهیت انسانی کاملا مساوی و یکسان هستند و تفاوت بیشتر در نقش ها و مسئولیت ها می باشد.
آن هم به صورتی که به قول شهید مطهری « مساوی ولی متفاوت» این دیدگاه در مغایرت آشکار با نگاه واپسگرایانه ای است که زن را شهروند دست دوم و محروم از حقوق فردی و اجتماعی می داند. این نگاه قرآنی با پشتکار و جدیت حضرت امام در پایه گذاری انقلاب مطرح بود ولی از همان ابتدا با مخالفت ها و موانع فراوان روبه روشد به طوریکه امام(ره) در موضوع حضور اجتماعی و سیاسی، آموزش و کسب مهارت زنان تا آخرین مدارج را مصرانه دنبال می کرد و با نگاه متحجرانه برخورد می کرد.[۲]
به هر حال گمان می رود، حضور پیگیر و مستمر زنان در جنبش های سیاسی – اجتماعی یکصد سال اخیر(مشروطه) و به ویژه حضور زنان در پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع و مقاومت دلیرانه آنها در سال های جنگ تحمیلی و تحمیل مرارت ها باعث شد، زنان ایرانی بیش از پیش از خانه نشینی و حاشیه ایستایی اجتماعی به متن و بطن جامعه وارد گردند. زنان طی گذران این سال ها و شرایط سخت اقتصادی، بیش از پیش متوجه وضعیت نابرابر و تبعیض های جنسیتی موجود شدند و آگاهی های جنسیتی آنان افزایش پیدا کرد و به اشتیاق آنان برای ورود به جامعه دامن زد.
از این رو می بینیم زنان ایرانی پس از انقلاب و به ویژه در دو دهه اخیر، حضور دسته جمعی به جامعه داشته اند. در صورتیکه این حضور بیانگر اشتیاق زاید الوصف آنان برای تغییر وضعیت ایستا و خروج از حاشیه نشینی منفعلانه و تاریخی آنهاست. خروج انبوه زنان از خانه به منظور کسب اشتغال و استقلال اقتصادی و یافتن مهارت های زندگی اجتماعی چنان اهمیتی برای زنان پیدا کرده است که به رغم اینکه درصد قابل توجهی از زنان ایرانی بیکارند اما حتی زنان بیکار و خانه داری که بیشترین تعداد از جمعیت زنان ایران را تشکیل می دهند هم ترجیح می دهند به رغم بیکاری و خانه داری، خانه نشین نباشند. آنها معمولا در جست و جوی هویتی متفاوت از هویت زنان خانه دار و کسب مهارت های هویت ساز اجتماعی شدن، ریسک پذیری ها و بی باکی ها یی چون مهاجران از خود بروز می دهند.
از این رو، با توجه به اینکه توسعه یک امر همه جانبه ای هست و تک تک افراد چه مرد و چه زن در آن نقش اساسی دارند. اما به نظر می رسد در این خصوص نگاه مدیریت استان به توسعه بیشتر نگاه مردانه یا همان سخت افزاریست تا نرم افزاری. زیرا استان کهگیلویه و بویراحمد در مقایسه با سایر استان ها از نقش زنان در توسعه و بدنه مدیریتی استان با توجه به استعداد های فراوانی که دارد استفاده نمی کنند که این موضوع به بافت فرهنگی و تاریخی استان برمی گردد.
پس اگر مسئولین و مردم استان به توسعه همه جانبه تمایل دارند باید توجه ویژه ای به نقش زنان در توسعه داشته باشند و راهکارهای که در زمینه فعال تر شدن زنان استان در امر توسعه می توان ذکر کرد عبارتند از:
ایجاد فضای ورزشی برای بانوان، احداث کتابخانه اختصاصی بانوان، ایجاد یا فعال کردن شورای اقتصادی واجتماعی زنان در فرمانداری های استان، راه اندازی مرکز کارآفرینی زنان سرپرست خانوار در نقاط استان، ایجاد مجتمع تولیدی- صنعتی بانوان ( یعنی ایجاد اشتغال خانگی در قالب چنین مجتمع های؛زیرا چنین طرح های به صورت هدفمند ارزیابی و برنامه ریزی شده است و با تولید محصولات کاربردی، اشتغال زنان را تضمین خواهد کرد) و… است.
بر این اساس، به طور کلی می توان گفت: درست است که زن در مقام گوهری ارزشمند، مرکز ثقل غیرت، شرف و جوانمردی عشایر محسوب می شد و احترام و صیانت از او بالاترین مسئولیت عشایری بود، بدین گونه است که زن در میان عشایر احترام و قداست خاصی می یابد و حتی افرادی عشایری که تن به بزهکاری می دادند و مرتکب سرقت، غارت و راهزنی می شدند، اگر در حین چنین اقدام هایی به کاروانی بر می خوردند که زنی در آن بود، به احترام وی، دست از کار می کشیدند یا اگر در منازعات قبیله ای قتلی واقع و زنی میانجی می شد، صاحبان دم به احترام او خون مقتول را می بخشیدند و حداقل راه مصالحه را هموار می کردند.
بنابراین، با توجه به نکات فوق الذکر، شرایط زنان در استان نگران کننده است در صورتی که بعد از انقلاب اسلامی کارهای ارزشمندی در رابطه با حقوق زنان صورت گرفته است ( یا شروع نقش زنان استان در جنبش های اجتماعی- سیاسی، از زمان شکل گیری انقلاب اسلامی می باشد) اما هنوز نقش اصلی زنان در توسعه استان به خوبی شناخته نشده است. راه دور نرویم؛ حضور اندک زنان در همایش ها، نادیده گرفتن توانمندی زنان در فعالیت های هنری، مدیریتی و… خبر از به حاشیه راندن زنان می دهد.
به عنوان نمونه متولیان برگزاری همایش ها دعوت نامه ها را به طور مساوی نمی فرستند در صورتیکه پیامبر (ص) پیش از وفات شان در حجه الوداع از همه مردم خواستند که با زنان خوش رفتاری کنند. لازم به تاکید می دانم که هیچ آینده ای بدون مشارکت زنان در شئون اجتماعی استان قابل تصور نیست. این نگارنده معتقد است این موضوع نیازمند توجه عاجل از سوی همه کسانی است که نگران آینده توسعه استان هستند و می خواهند خلاقیت و توانمندی های بالقوه ای ما را شکوفا سازند تا بر مشکلات جاری و چالش های آینده توسعه استان غالب شوند.
۱۴۱- ملکی فروهم کاران، عقیل، علم و هنر کشف آینده و شکل بخشیدن به دنیای مطلوب فردا(۱۳۸۶)، تهران، انتشارات کرانه علم.
۱۴۲- ابتکار، معصومه، سیاست ورزی مادرانه،روز نامه شرق ۱۷/۱۲/۱۳۸۹
منبع : عصردنا
