بستر رودخانه مارون به علت برداشت بی‌رویه کارخانه‌های سنگ‌شکن تخریب شده و وضعیت اسف‌‌‌‌باری دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس از ، انسان از روز اول حیات خویش همواره به دنبال رفاه و آسایش بوده و برای به دست آوردن این رفاه و به دنبال آن کسب درآمد، دست به یک‌سری اقدامات قابل تأمل در طبیعت زده که یکی از مصادیق آنها ایجاد ‌های سنگ‌شکن به منظور تولید شن و ماسه برای ساخت و ساز منازل ، پل‌ها ، جاده‌ها و سایر مصارف در این حوزه است.

 

 

 

ایجاد چنین کارخانه‌هایی با تکمیل مراحل اداری و کسب مجوز‌های لازم از این ادارات که شامل صنعت، معدن و تجارت ، منابع طبیعی، امور آب، اداره برق، حفاظت محیط زیست، آزمایشگاه‌های خاک شناسی و از این قبیل است، پس از تکمیل سیر مراحل طبیعی اقدام به تاسیس کارخانه سنگ‌شکن می‌کنند.

مواد لازم برای شروع به کار یک های ‌ها بوده که بحمدالله در استان ما به وفور یافت می‌شود. اما وجود این کارخانه‌ها در بسیاری از موارد موجب تخریب ۵۰ درصدی ‌ها می‌شود و در مواقعی هم تهدید زیست محیطی برای آبزیان هستند.

 

 

 

شهرستان لنده با پیشرفت تکنولوژی و گسترش این صنعت پر سود و تجارت از سایر شهرستان‌های استان عقب نماند و با تاسیس چهار واحد کارخانه تولید شن و ماسه و یک واحد تولید آسفالت در حاشیه لنده پیشرفت تکنولوژی در لنده را به همه یادآور شد و اولین کارخانه حدود بیست و پنج سال پیش در این منطقه آغاز به کار کرده است.

میزان تولید این کارخانه‌ها در شرایط عادی و خوب ، روزانه ۴۰۰ تن (چهارصد) تولید و در هر ماه تقریبا ۱۲۰۰۰ تن (دوازده هزار) تولید دارند و در سال چیزی قریب به ۱۴۴ تن (یکصد و چهل و چهار هزار) تولید دارند که حجم و میزان تخریب بستر رودخانه و میزان ورود شیرابه مازاد از شستشوی ماسه‌ها و بیس‌ها مستقیم به رودخانه باعث و طبیعت می‌شود. ایجاد اختلال در شبکه برق از دیگر معضلات این کارخانه ها بوده که قبلاً در این زمینه گزارشی تهیه و در خبرگزاری‌ها انعکاس داده شده است.در این خصوص مسئولان اداره برق شهرستان لنده قول دو مداره کردن خط انتقال برق از به لنده را عنوان کرده بودند که هنوز هم خبری از این گفته مسئولان اداره برق نیست.

 

 

به هر حال تمام این عوامل و شواهد با توجه به تصاویر گرفته شده گواه این امر بوده که تخریب منابع طبیعی و بستر برداری بیش از حد مجاز از رودخانه‌ها زنگ خطری است برای زیستگاه ماهیان و سایر موجودات آبزی ساکن در رودخانه مارون که دوستداران طبیعت و مسئولان حفاظت محیط زیست باید هرچه سریعتر نسبت به این موضوع مهم وارد عمل شوند و تصمیماتی اساسی برای حل این مسئله مهم و حیاتی بگیرند هر چند تا کنون اقدامات خوبی نیز انجام شده از جمله تعطیلی بعضی از این کارخانه‌ها.

اما باید گفت برداشت بی‌رویه از بستر رودخانه به حدی انجام شده که در بسیاری از جاها تا سه متر پائین تر از کف رودخانه انجام شده و این خود معضل بزرگی است مسئولان چاره‌اندیشی کنند.