یاسوج- ایرنا- کاهش نرخ موالید در سال های اخیر به خصوص در مناطق شهری باعث شده تا راس هرم جمعیتی کشور رو به گستردگی حرکت کند ،به این معنی که جمعیت کشور رو به سوی پیری می رود.

به گزارش خبرنگار ایرنا،سرمایه انسانی جوان و کار آمد بالاترین و با ارزشترین سرمایه هر کشوری محسوب می شود که نقش مهمی در توسعه و پیشرفت آن کشور ایفا می کند.

کمبود نیروی انسانی باعث کاهش تولید،تعطیلی صنعت و در نهایت وابستگی کشور خواهد شد.

روند افزایش جمعیت کشور ایران از سال ۱۳۴۵ که اولین سرشماری رسمی در کشور انجام شد تا سال ۷۵ از رشد بالایی برخوردار بود و همین امر باعث شد تا مسوولان وقت کشور سیاست فرزند کمتر زندگی بهتر را اجرا کنند.

اجرای موفق این سیاست با آموزش های مطلوبی که به خصوص در روستاها که دارای افزایش بی رویه جمعیت بودند،نقش مهمی در کاهش جمعیت کشو داشته است،به طوری که هم اکنون کشور ما از رشد ناچیز جمعیتی برخوردار است.

بر اساس آخرین سرشماری عموم و نفوس کشور در سال ۱۳۹۰جمعیت کشور بیش از۷۶ میلیون نفر برآورد شده است که این میزان نسبت به سرشماری ۱۰ سال قبل (۱۳۸۵) تنها یک وسه دهم درصد رشد داشته است.

با این وضعیت جمعیت کشور ما به سرعت به سمت کهنسالی پیش می رود که این موضوع نیازمند توجه جدی مسوولان وبرنامه ریزی برای برون رفت ازاین وضعیت است.

افزایش سطح توقعات خانواده ها،توجه به کیفیت زندگی تا کمیت آن، افزایش نرخ تورم و مشکلات اقتصادی مردم در تامین مطلوب نیاز های روزمره خود،تمایل زنان به اشتغال بیرون از خانه و افزایش سطح سواد والدین باعث شده است، تا بیشتر خانواده های ایرانی به داشتن یک تا دو فرزند بسنده کنند.

امروزه این نوع نگاه به زندگی و تبعیت از فرهنگ های غربی جمعیت کشور را رو به کهنسالی کشانده و تامین نیروی انسانی را برای آینده کشور با خطر جدی مواجه کرده است.

سرایت این نوع فرهنگ به روستاها که قطب تولید محصولات کشاورزی و دامی کشور محسوب می شوند وضعیت را پیچیده تر کرده است.

خانواده های روستایی که روزی فرزند زیاد را عاملی برای افزایش تولید محصولات و عصای پیری به حساب می آوردند،امروزه تمایلی چندانی برای داشتن فرزند بیشتر ندارند.

مهاجرت بی رویه از روستا به شهر، افزایش سطح رفاه عمومی در روستاها و اشاعه فرهنگ شهری به روستاها باعث کاهش کم سابقه فرزند آوری در مناطق روستایی کشور شده است.

سیف الله ره انجام یک کشاورز روستایی که دارای ۱۰ فرزند پسر و دختر است به خبرنگار ایرنا می گوید: موقعی که ازدواج کردم داشتن فرزند سرمایه به حساب می آمد و به همین خاطر هر شخص سعی می کرد تعداد فرزندان بیشتری داشته باشد.

وی افزود: مردم در آن زمان به ضرب المثل معروف( هر سری را که خدا داد روزیش را هم می دهد) اعتقاد زیادی داشتند و به مشکلات فرزند زیاد فکر نمی کردند.

یکی دیگر از روستاییان کهگیلویه و بویراجمد می گوید: نا آشنایی مردم با وسایل پیشگیری از بارداری باعث افزایش فرزندان خانواده ها می شد، که بعد از اجرای سیاست های پیشگیرانه و آموزش روستاییان تعداد اعضای خانواده ها کمتر شده است.

اما آنچه امروز جمعیت کشور را با خطر کهنسالی مواجه کرده است، نبود سیاست های تشویقی برای داشتن فرزند بیشتر در خانواده است.

این سیاست ها اگر چه در دولت سابق با وعده ی پرداخت یک میلیون تومان به فرزندانی که در سال ۹۰ و بعد از آن به دنیا بیایند شروع شد، اما با اجرای نشدن این مصوبه دولت مردم را به داشتن فرزند بیشتر ناامید کرد.

علی محمدی شهروند یاسوجی که دارای دو فرزند است می گوید: در تامین نیاز های آموزشی و رفاهی فرزندان خود دچار مشکل است و به همین خاطر تمایلی به داشتن فزرند سوم ندارد.

جامعه شناسان معتقدند: در سال های اخیر در زمینه امر ازدواج به سیر نزولی و در زمینه طلاق به سیر صعودی داشته ایم، در زمینه ازدواج میانگین سن پسران ۲۷ سال و میانگین سن ازدواج دختران به ۲۴ سال رسیده و این آمار رو به افزایش بوده که بسیار خطرناک است.

مدیر کل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر نرخ باروری کل کشور ۱٫۷۸ فرزند است و این رقم به این معناست که هر خانواده ایرانی کمتر از دو فرزند دارد بنابراین رتبه فرزندآوری ایران در بین ۲۲۴ کشور رتبه ۱۴۶ است .

سید محمد علی تقوی با اشاره به کاهش نرخ موالید در کهگیلویه و بویراحمد افزود: تغییرات نگران کننده ای در هرم سنی در حال وقوع است به طوری که نرخ جمعیت این استان در پنج سال گذشته فقط یک درصد رشد داشته است.

۷۵۲۹/۶۷۱

انتهای پیام /*

: ارتباط با سردبیر
<a href="mailto:' newsroom@.ir

منبع : خبرگزاری ایرانا