- اخبار ، اخبار سایت ، ادارات استان ، استانداری کهگیلویه و بویراحمد ، اوقاف و امور خیریه استان ، خبرگزاری ها
- پنجشنبه 2 ژانویه 2014 - 11:01
توسعه و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد در افزایش موقوفات موثر است
فارس از توسعهیافتگی و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد در افزایش موقوفات این استان گزارش میدهد.
سایت مردم استان (ک و ب)- اسماء وفابین؛ فهم اهمیت وقف و شناختن نقش آن در توسعه جوامع نیازمند آگاهسازی آحاد جامعه بوده چرا که شناخت صحیح از نقش وقف در توسعه جوامع زمانی میسر میشود که در مرحله نخست درک شود که پدیده وقف چه خلایی را در جامعه پر میکند و با شناخت این امر است که میتوان میزان تاثیر آن در توسعه جوامع را ارزیابی کرد.
وقف فاصله طبقاتی میان طبقات مختلف جامعه را به حداقل میرساند و سرمایه را از طبقه ثروتمند جامعه به طبقه فقیر جامعه منتقل میکند و فقیران جامعه را نیز از امکانات رفاهی و مادی بهرهمند میسازد.
تراکم ثروت در جامعهای رشد میکند که فرهنگ وقف در آن جامعه گسترش نیافته باشد و در جامعهای که فرهنگ وقف گسترش یافته باشد نه تنها آن جامعه را از چنگال انحطاط میرهاند بلکه جامعه را در ابعاد مادی و معنوی به سعادت میرساند.
وقف شکاف اجتماعی بین طبقه بالا و پایین را نیز کاهش میدهد و با کاهش شکاف طبقاتی و اجتماعی زمینه تحقق عدالت اجتماعی را فراهم میسازد و با فراهم شدن زمینه عدالت اجتماعی روابط انسانی بر مبنای ارزشهای انسانی میان طبقات گوناگون جامعه نیز گسترش مییابد.
در فرهنگ دینی اسلامی به وقف معنوی بیش از وقف مادی تاکید شده و وقف معنوی بر وقف مادی ترجیح داده شده است، وقف معنوی به وقفی اطلاق میشود که از هیچگونه مظاهر و جلوههای مادی برخوردار نیست و صرفا بازده معنوی دارد.
هر عمل خیری که سبب رشد ارزشهای معنوی، اخلاقی و فکری در جامعه شود وقف معنوی نیز بر آن صدق میکند زیرا معنویت در جامعه با رشد همین ارزشها است که رشد میکند و فقدان این ارزشها در یک جامعه نیز نشانگر انحطاط آن جامعه است.
مهمترین جنبه و اساسیترین بعد در بحث وقف و نقش وقف در توسعه فرهنگ و تمدن اسلامی، نقش وقف در تکامل و توسعه ارزشهای الهی و معنوی بوده به طوری که فرهنگ و تمدن بر مبنای ارزشهای مادی و معنوی استوار است.
استمداد طلبی اوقاف کهگیلویه و بویراحمد از رسانهها
نقش رسانههای جمعی و گروهی در نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه موثر است و باید با اجرایی کردن این مهم در جامعه به اهداف والای ترویج وقف در جامعه دست یابیم.
بیشک نقش دستگاهها و نهادهای دولتی در توسعه و ترویج فرهنگ وقف موثر بوده و میتوانند میزان فاصله طبقاتی و کاهش آن که از اهداف مهم نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه است را به حداقل برسانند.
آنچه این روزها در مراسمات و همایشهای هفته وقف در استان کهگیلویه و بویراحمد شنیده میشود درصد پایین موقوفات در استان بوده که به گفته متولیان عمده دلیل به فقر مالی و نبود کارخانجات و اشتغالزایی مضاعف برمیگردد که تاکنون این استان به نسبت استانهای کشور کمترین موقوفات را داشته است.
البته کهگیلویه و بویراحمد به دلیل بافت سنتی و نبود کارخانههای بزرگ نباید قابل مقایسه با استانهایی همچون اصفهان، تبریز، قم و کاشان باشد که بزرگترین کارخانجات تولیدی و صنعتی را دارا هستند.
به گفته مسئول ارشد اجرایی در کهگیلویه و بویراحمد عدم توانمندی مردم در خصوص وقف به توسعه نیافتگی این استان بر میگردد که باید در راستای نهادینه کردن فرهنگ وقف مسئولان و متولیان اجرایی در استان نسبت به توسعه و پیشرفت استان چارهاندیشی کنند و از ظرفیتهای موجود در استان نهایت استفاده صورت گیرد.
حجتالاسلام سید علیصالح موسویاعظم اظهار کرد: با توجه به اینکه کلیه مسئولان در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در خصوص میراث همیشگی وقف همکاری خود را اعلام کردند انتظار میرود مسئولان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این خصوص همکاری لازم را با مجموعه اوقاف داشته باشند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر این که تعالی و ترقی فرهنگی در قالب وقف بسیار مهم و تاثیرگذار است، گفت: وقف صدقه جاریهای است که تمام شدنی نیست و در بسیاری از استانها وقف درآمدهای زیادی دارد که انتظار میرود فرهنگ وقف در استان ما نیز نهادینه شود.
موسویاعظم وقف را نوعی اشتغالزایی عنوان کرد و گفت: برخی موقوفات باعث ایجاد اشتغال در سطح جامعه میشود که در کهگیلویه و بویراحمد نهضت مسجدسازی به وجود آمده اما در خصوص وقف در حوزههای دیگر کمتر کار شده و باید با نهادینه کردن این مهم نسبت به رفع کاهش موقوفات تلاش لازم صورت گیرد.
این مسئول با تاکید بر اینکه در کهگیلویه و بویراحمد آنگونه که باید و شاید در حوزه وقف تبلیغ و تبیین لازم صورت نگرفته است، گفت: از روحانیون، ائمه جمعه و جماعات، اصحاب رسانه و کلیه کسانی که دستی بر آتش دارند انتظار میرود نسبت به نهادینه کردن وقف در جامعه تلاش کنند.
نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه
وی به برنامههای هفته وقف در کهگیلویه و بویراحمد اشاره و اذعان کرد: همایش «وقف و رسانه»، برگزاری هفت ایستگاه با عنوان «همه واقف باشیم»در سطح شهرستانهای استان، دیدار با نماینده ولیفقیه، استاندار، دیدار با ائمه جمعه، غبارروبی گلزار شهدای استان، اهدای خون توسط کارکنان اداره اوقاف و فعالسازی وب سایتهای اطلاعرسانی بقاع متبرکه استان را از برنامههای هفته وقف در این استان برشمرد.
موسویاعظم نقش رسانهها را در اطلاعرسانی و نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه مهم برشمرد و گفت: اصحاب رسانه نقش مهم و موثری در خصوص نهادینه کردن وقف در سطح استان و تشویق و ترغیب مردم به امر وقف دارند که انتظار میرود با قلم و بیان شیوا و رسای خود نسبت به این امر همکاری لازم را داشته باشند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر اینکه مسئله تبلیغات دینی در همه زمینهها نباید موسمی باشد بلکه به صورت مستمر باید اجرا شود، گفت: از اصحاب رسانه انتظار میرود نسبت به نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه نهایت تلاش و همکاری را داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه تعالی و ترقی فرهنگی در قالب وقف بسیار مهم و تاثیرگذار است، گفت: وقف صدقه جاریهای است که تمام شدنی نیست و در بسیاری از استانها وقف درآمدهای زیادی دارد که انتظار میرود فرهنگ وقف در استان ما نیز نهادینه شود.
کهگیلویه و بویراحمد کمترین موقوفات را در کشور دارد
موسویاعظم وقف را نوعی اشتغالزایی عنوان کرد و گفت: برخی موقوفات باعث ایجاد اشتغال در سطح جامعه میشود که در کهگیلویه و بویراحمد نهضت مسجدسازی به وجود آمده اما در خصوص وقف در حوزههای دیگر کمتر کار شده و باید با نهادینه کردن این مهم نسبت به رفع کاهش موقوفات تلاش لازم صورت گیرد.
این مسئول با تاکید بر اینکه در کهگیلویه و بویراحمد آنگونه که باید و شاید در حوزه وقف تبلیغ و تبیین لازم صورت نگرفته است، گفت: از روحانیون، ائمه جمعه و جماعات، اصحاب رسانه و کلیه کسانی که دستی بر آتش دارند انتظار میرود نسبت به نهادینه کردن وقف در جامعه تلاش کنند.
وی وضعیت وقف و موقوفات در کهگیلویه و بویراحمد را به نسبت دیگر استانها در رتبه پایین عنوان کرد و گفت: انتظار میرود با نهادینه کردن فرهنگ وقف از سوی مسئولان استانی، دستگاههای فرهنگی، اصحاب رسانه، روحانیون و ائمه جمعه و جماعات و مردم میزان موقوفات در استان افزایش یابد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: آنچه که تاکنون پایداری و ایمان و اخلاص مردم را حفظ کرده وجود امامزادگان فراوان در سطح استان است.
موسویاعظم بر نهادینه کردن فرهنگ وقف در استان تاکید کرد و گفت: با توجه به این که در هفته وقف هستیم و برنامههایی متناسب با این هفته اجرا میشود از اینرو به منظور فرهنگسازی وقف در استان از کلیه اصحاب رسانه جهت نهادینه کردن این فرهنگ دست استمداد میطلبیم.
سیدموسی خادمی نیز اظهار کرد: متاسفانه کهگیلویه و بویراحمد در بسیاری از موارد دچار عقبماندگی است و در حوزه وقف شاهد کمی موقوفات هستیم که انتظار میرود توجه و عنایت ویژهای به این مهم شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به بزرگترین وقف در صدر اسلام که باعث زنده ماندن نام اسلام شد، گفت: حضرت محمد (ص) به پشتوانه حضرت علی (ع) و ثروت حضرت خدیجه (ع) به ترویج اسلام پرداخت که در دوران دفاع مقدس واقفین زیادی که از جان و مال خود گذشتند، داشتیم.
خادمی وقف را حکم الهی و مدل کاملا اقتصادی اسلامی دانست که میتواند بسیاری از مشکلات مردم و دولت را رفع کند.
وی همچنین اظهار داشت: سنت حسنه وقف تاثیرات فراوانی را در طول تاریخ ایران به خصوص در شکوفایی تمدن اسلامی از خود به جای گذاشته است.
این مسئول با تاکید بر این که وقف میتواند در ایجاد عدالت اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی نقشآفرینی کند، گفت: با نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه میتوان فاصله طبقاتی را کاهش داد، از اینرو از رسانههای جمعی و خبرنگاران تقاضا میشود نسبت به نهادینه کردن این فرهنگ در سطح جامعه تلاش کنند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر لزوم نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه تاکید کرد و گفت: تا استان سرمایهدار نشود، نمیتوان واقف داشته باشیم از اینرو استانی که ضعیف باشد، میزان موقوفات آن نیز کمتر از دیگر استانها است که باید نسبت به رفع مشکلات استان چارهاندیشی شود.
وی با تاکید بر اینکه به دلیل شرایط عمومی و عدم توانمندی مردم کهگیلویه و بویراحمد از گذشته تاکنون نسبت به موضوع وقف و افزایش آن نسبت به دیگر استانها وضعیت خوبی نداریم، گفت: در حال حاضر به نسبت توان مردم بد نیست، ولی آن گونه که باید و شاید نیست.
مسئول ارشد اجرایی کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر اینکه با توسعه و پیشرفت استان میتوان میزان موقوفات را افزایش داد، گفت: هرچه در حوزه دین و فرهنگ کار شود، از هزینه ورود به زندانها و افزایش آسیبهای اجتماعی کاسته میشود، از اینرو توسعه فرهنگ وقف ضرورت امر است.
کمکاری کهگیلویه و بویراحمد در حوزه وقف
حجتالاسلام سید علیفتح میرمحمدی اظهار کرد: وقف کاری ارزشمند است که اگر مالی وقف شد به عنوان چشمه جاری محسوب میشود و میتوان در حوزهها و بخشهای مختلف از مزایای آن مال و یا ملک وقف شده نیازمندان و جامعه هدف بهره لازم را ببرند.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در هفته وقف هستیم و باید برنامهها و اقدامات لازم در این خصوص به نحو مطلوب و شایسته برگزار و اجرا شود، گفت: وقف در این استان از موضوعاتی است که کمتر به آن پرداخته شده که انتظار میرود اصحاب رسانه و کلیه کسانی که دستی بر آتش دارند همت مضاعفی نسبت به وقف داشته باشند.
میرمحمدی در ادامه وقف را تنها باقیات و صالحات و صدقه جاریه عنوان کرد و بیان داشت: کهگیلویه و بویراحمد از استانهای صددرصد شیعه ولایتمدار و متمدن است که میتوان از این ویژگیها و پتانسیلهای خوب آن در حوزه وقف بهره برد و نسبت به نهادینه کردن فرهنگ وقف تلاش بیشتری انجام داد.
این مسئول با تاکید بر اینکه باید از طریق مختلف در توسعه و ترویج وقف کار شود، گفت: استفاده از ظرفیت رسانههای مکتوب و مجازی، صدا و سیما، تشکلهای مردم نهاد، ائمه جمعه و جماعات میتوان در نهادینه کردن فرهنگ وقف نهایت استفاده را برد و آن را به نحو مطلوب ترویج و تبیین کرد.
حجتالاسلام میرمحمدی انجام برنامههای فرهنگی در حوزه وقف را از دیگر اقدامات مناسب عنوان کرد و گفت: کهگیلویه و بویراحمد به دلیل داشتن ظرفیت و ویژگیهای برجسته صددرصد شیعه، وجود بیش از ۳۰۰ امامزاده از ظرفیتهایی است که میتوان از آن برای توسعه وقف استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه قریب به ۳۰۰ امامزاده در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و به توصیه رهبری باید به بقاع فرهنگی تبدیل شوند، گفت: در صورتیکه از ظرفیتها و استعدادهای امامزادگان و بقاع متبرکه استفاده کنیم در توسعه و ترویج وقف نیز موثر و تاثیرگذار است.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری کهگیلویه و بویراحمد اذعان کرد: امیدواریم بتوانیم وظیفه خود را به خوبی انجام دهیم و از اصحاب رسانه، جراید، صدا و سیما، روحانیون و مسئولان فرهنگی انتظار میرود همکاری لازم در خصوص نهادینه کردن وقف در سطح استان را داشته باشند.
میرمحمدی اشارهای به حوزه فعالیتهای اوقاف و امور خیریه کهگیلویه و بویراحمد در خصوص وقف کرد و گفت: این سازمان در سالهای اخیر در بخشی از برنامهها موفق بوده و اقداماتی در راستای ترویج وقف انجام داده است که مشوقهای خوبی برای مردم و سوق دادن به سمت وقف است.