- اخبار ، اخبار سایت ، پرونده های خبری ، محرومیت
- شنبه 21 اکتبر 2017 - 11:10
تخریب ۷۰درصد راه های عشایری بر اثر بارندگی تابستان/درد دل های شنیدنی عشایر گچساران و مطالبه آنها از مسئولان/گزارش
تخریب راه های ارتباطی و فاسد شدن علوفه ها به دلیل بارندگی های سیل آسای تابستانی و خشک شدن چشمه ها عشایر را دچار مشکل کرده است.
یاسوج ۲۴: تخریب راه های ارتباطی و فاسد شدن علوفه ها به دلیل بارندگی های سیل آسای تابستانی و خشک شدن چشمه ها عشایر را دچار مشکل کرده است.
ننه بیگم زن عشایری با اشاره به کمبود علوفه و آب برای مصرف دام و انسان در مناطق عشایری گچساران از مسئولان خواست برای کمک به رفع این مشکلات چاره اندیشی کنند.
وی با یادآوری ظرفیت های زندگی عشایری در تهیه بخش عمده ای ازمواد غذایی مورد نیاز و تولید لبنیات سالم و صنایع دستی گفت: وجود این مشکلات باعث مهاجرت جوانان به مناطق شهری و ضربه به اقتصاد ملی می شود.
کربلایی مراد از عشایر گچساران با بیان اینکه علوفه مراتع براثر کم بارشی خشک شده، می گوید: درآمد کم عشایر امکان خرید علوفه دستی را به آنان نمی دهد.
وی خشک شدن چشمه ها را از مشکلات جدی این روزهای عشایر در گچساران عنوان کرد.
این پیرمرد دنیا دیده تصریح کرد: از آنجا سلامت انسان و دام نیازمند وجود آب است کمبود آب مهمترین مشکل این روزها در مناطق عشایری گچساران است.
یک دختر جوان که پس از تحصیلات دانشگاهی نزد خانواده خود بازگشته است با اشاره به مشکلات ایل راه ها و رایج شدن کوچ با کامیون در سال های اخیر بیان کرد: آیین و سنت های کوچ، پوشش مردان و زنان و آواها و نواهای مناطق عشایری فرصتی برای رونق بوم گردی در مناطق عشایری است که لازمه آن کمک به رفاه حال عشایر است.
پری دره شوری افزود: زندگی عشایری با تمام مشکلات آن به دلیل آسیب های اجتماعی کم، مصرف غذاهای سالم و هوای پاک نمونه ای از یک زندگی خوب برای بشر امروز توام با آرامش است.
** تخریب ۷۰درصد راه های عشایری بر اثر بارندگی تابستان
رئیس اداره امور عشایر گچساران گفت: ۷۰درصد از راههای عشایری این شهرستان در۸۷ منطقه قشلاقی بر اثر بارندگی تابستانه تخریب شد و هم اکنون امور عشایر در حال بازگشایی این راههاست.
قربان کرمی افزود: ۹۰۰ کیلومتر راه عشایری در شهرستان گچساران وجود دارد که ۶۳۰ کیلومتر از این راهها بر اثر بارندگی تابستانه تخریب شد.
وی میزان خسارت وارده بر اثر بارندگی تابستانه به راههای عشایری گچساران را بیش از یک میلیارد ریال ذکرکرد.
کرمی ادامه داد: در حال حاضر سه دستگاه لودر و گریدر کار بازگشایی راه های ۸۷ منطقه عشایری گچساران را برعهده دارد.
** خشک شدن بخش عمده ای از چشمه ها
رئیس امور عشایر گچساران در ادامه افزود: افزون بر ۳۵ دهنه چشمه در مناطق عشایری این شهرستان وجود دارد که ۸۵ درصد آنها بدلیل خشکسالی خشک شده است.
کرمی گفت: ۴۰۰کیلومتر ایل راه در سه مسیر کوچ عشایر این شهرستان وجود دارد که ۱۰۰ کیلومتر آن دارای موانع است.
وی تصریح کرد: این ایل راه ها بوسیله منابع طبیعی به مردم واگذار شده و به همین دلیل عشایر زمان کوچ با مشکلات تردد مواجه می شوند.
این قشر مولد سالانه ۲ هزار و ۷۰۰ تن گوشت قرمز،۶ هزار و ۴۸۰ تن انواع فرآورده های لبنی، ۱۵۰ تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید می کنند.
عشایر گچساران شامل طوایف بویراحمد علیا و سفلی، ترکهای قشقایی و دره شوری هستند.
رئیس اداره امور عشایر گچساران گفت: کمبود علوفه و آب در مناطق عشایری ، مشکلاتی برای عشایر این شهرستان بوجود آورده است.
کرمی افزود: به دلیل سردی هوا در مناطق ییلاقی کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان،چهارمحال بختیاری و فارس ،عشایر گچسارانی مستقر در این مناطق زودتر از زمان متداول کوچ به مناطق قشلاقی بازگشته اند.
زمان کوچ عشایر به مناطق قشلاقی گچساران معمولا نیمه دوم مهرماه صورت می گیرد.
یکهزار و ۸۶۵ خانوار عشایری، قشلاق را در گچساران سپری می کنند.
** کمبود علوفه مرتعی
وی ابراز داشت: کمبود علوفه مرتعی به دلیل فاسد شدن پس از بارندگی های سیل آسای تابستان امسال، گرانی علوفه دستی و خشک شدن تمام چشمه ها زندگی را برای مردم در مناطق عشایری دشوار کرده است.
وی بیان کرد: این اداره با تمام امکانات و تجهیزات موجود برای رفاه حال عشایر در این شهرستان تلاش می کند.
** تلاش برای خدمات رسانی به عشایر
رئیس اداره امور عشایر گچساران تصریح کرد: پنج دستگاه تانکر با ظرفیت روزانه ۲۰۰ متر مکعب برای آبرسانی سیار به عشایر این شهرستان ساماندهی شده است.
کرمی بیان کرد: راه گشایی، ساخت سرویس های بهداشتی، زیرسازی چادرها و تعمیر و نگهداری جاده ها از مهمترین اقدامات صورت گرفته برای رفاه عشایر گچساران است.
** بازگشت ۷۰درصد عشایر به مناطق قشلاقی
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت:۷۰درصد از عشایر این استان به ۳۵۰ منطقه قشلاقی در شهرستانهای گرمسیری بازگشته اند.
کوج زودهنگام عشایر کهگیلویه و بویراحمد از ۱۵ شهریورماه گذشته آغاز شده و بقیه عشایر استان تا پایان مهرماه وارد مناطق قشلاقی می شوند.
بهمن آزادی اظهار داشت: با شروع فصل سرما عشایر کهگیلویه و بویراحمد به همراه دامهای خود از مناطق سردسیری (ییلاق) کهگیلویه و بویراحمد و استانهای اصفهان و فارس به مراتع و عرصههای طبیعی گرمسیری (قشلاق) این استان بر می گردند.
وی تعداد عشایر کوچ رو کهگیلویه و بویر احمد را بیش از ۱۱ هزار خانوار ذکر کرد.
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: با ورود عشایر به مناطق قشلاقی ،کار آبرسانی سیار به عشایر با ۱۵ تانکر به ظرفیت روزانه ۴۵۰ متر مکعب صورت می گیرد.
وی تاکید کرد که شهرستانهای قشلاقی این استان برای پذیرایی و استقرار عشایر در مناطق مشخص شده در آمادگی کامل بسر می برند.
آزادی گفت: گروههای دامپزشکی، مراکز بهداشتی و درمانی و نیروی انتظامی در مسیر حرکت عشایر حضور دارند و مخازن ذخیره آب، کامیونهای آبرسانی سیار، بازگشایی جادهها، فروشگاههای مناطق عشایری و ذخیره نفت سفید از برنامه ریزیهای انجام شده برای پذیرایی از عشایر در مناطق قشلاقی است.
وی از عشایر خواست که برای تامین امنیت عشایر و دام های آنان در زمان حرکت، خانوارهای عشایری از کوچ شبانه و حرکت در مسیر جادهها خودداری کنند.
به گفته وی از دو دهه پیش تاکنون ببیش از ۷۰ درصد از جمعیت عشایری کوچ روی این استان ترجیح می دهند به جای پیاده کوچ کردن با کامیون به مناطق قشلاقی بروند.
آزادی افزود:۳۰ مخزن ذخیره آب در مسیر تردد عشایر در بین راههای اصلی کهگیلویه و بویراحمد نصب شده است.
وی تعداد مخازن آب ساخته شده در مناطق عشایری این استان را یک هزار و ۳۰۰ مورد ذکر کرد.
۲۵ اتراقگاه در مسیر کوچ عشایر کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که تعدادی از آنها به سکو، انبارهای ذخیره، لوله کشی انتقال آب، برق و سایر زیرساختها تجهیز شده است.
** پرداخت تسهیلات ارزان قیمت برای تامین علوفه دام
ازادی در ادامه پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به عشایر را از برنامه های دولت برای تامین علوفه و پرورابندی دام آنان در کهگیلویه و بویراحمد ذکر کرد.
آزادی گفت: این تسهیلات با کارمزد چهار درصد به میزان ۸۰ میلیون ریال برای هر خانوار عشایری در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: امسال ۵۸ میلیارد ریال تسهیلات برای تامین علوفه و پرواربندی دام عشایر پرداخت شده و تا پایان سال میزان تسهیلات پرداختی به ۲۰۰ میلیارد ریال خواهد رسید.
۵۴ درصد گوشت قرمز، ۳۷ درصد شیر و سالانه ۱۰ هزار مترمربع صنایع دستی توسط عشایر کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.
۱۲ درصد از جمعیت استان ۷۱۳ هزارنفری کهگیلویه و بویراحمد با ۱۱ هزار خانوار عشایر کوچرو هستند./ایرنا