- خبرگزاری ها
- سهشنبه 6 می 2014 - 09:05
به بهانه هفته معلم یادی از آموزش های مکتب خانه ای
گچساران -ایرنا – در گذشته های نه چندان دور در روستاهای باشت و بسیاری از نقاط ایران نشانه ای از معلمان و ساختمان های مدرن مدارس امروزی نبود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، تحصیل علم و دانایی به صورت غیررسمی در سایه تلاش دانش آموزان با یاری ملا و با کمترین امکانات انجام می شد.
فرزند یکی از ملاهای (معلم) ساکن شهرستان باشت گفت: در آموزش های مکتب خانه ای نحوه تهیه لوازم تحریر، شکل کلاس ها ی درس، نوع یادگیری و حتی نحوه نوشتن و درنهایت برخورد معلم با دانش آموزان بسیار متفاوت بود.
مظفر قلی زاده ۸۵ ساله که خاطرات پدرش را به خوبی به یاد داشت در این باره می گوید: دانش آموزان و معلمان باید قدردان وضعیت کنونی مدارس باشند.
قلی زاده نشستن دانش آموزان بدون هیچ امکاناتی بر روی زمین به صورت دایره یا کنار هم و قرار گرفتن معلم روبه روی آنها بدون تخته سیاه و سقف گویای اوج محرومیت این مناطق بود.
وی افزود:یادگیری سواد و الفبای به صورت ابجد و هجه کردن با زحمات فراوان انجام می شد.
وی نحوه تهیه لوازم تحریر را دشوارترین بخش آموزش مکتب خانه ای خواند و افزود:مرکب از آب بارانی که در شکاف های درخت بلوط مانده بود و جوشاندن و غلیظ کردن آن با جوشانده چوب سوخته درختچه ای به نام ˈخشکˈ تهیه می شد.
این دانش آموز مکتب ملاهای قدیمی بیان کرد: برای درست کردن قلم خود از قلم ˈنی ˈ استفاده می کردند و برای تهیه کاغذ قطعاتی از چوب درختان را در اندازه های معین می بریدند، سپس آن را صیقل و صاف می کردند.
قلی زاده گفت: دانش آموزان حق الزحمه معلم را در قالب روغن، برنج، گندم و جو به صورت هدیه پرداخت می کردند.
ملاهای قدیم در آموزش قرآن و شاهنامه خوانی نیز نقش برجسته ای داشتند.
مدیر آموزش و پرورش باشت گفت: در حال حاضر ۲۸۶ کلاس درس در مناطق روستایی و شهری این شهرستان فعالیت می کنند.
نظری افزود: در این مدارس سه هزار و ۵۷۲ دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی در حال فراگیری علم هستند.
وی تعداد کلاس های مناطق روستایی باشت را ۱۲۸ کلاس درس برآورد کرد و افزود: یک هزار ۲۲۰ دانش آموز در این مدارس درحال تحصیل هستند.
وی با اشاره به مجهز بودن بخش زیادی از مدارس روستایی باشت به تجهیزات سرمایشی، گرمایشی و وسایل کمک آموزشی گفت: مدارس امروزی با مدارس قبل از انقلاب قابل قیاس نیست.
نظری از برچیده شدن کلاس های درس کپری در این شهرستان خبر داد و افزود: کانکس های مجهز به وسایل کمک آموزشی در مناطق دوردست جایگزین مدارس کپری در این شهرستان شده است.
۸۱۴۳/۶۷۱
انتهای پیام /*
منبع : خبرگزاری ایرانا