- سایت های خبری
- یکشنبه 4 می 2014 - 01:05
انتصاب افراد ناشایست بزرگترین خیانت است
در این صورت چنین فردی به طور معمول تحت فشارهای گوناگونی درونی وبیرونی قرار خواهد گرفت .زیرا میان شخصیت حقیقی او با شخصیت مقام یامسولیت وی هیچ سنخیتی وجود ندارد. یک سری عوارض روانی ورفتاری در شخص بروز می کندکه فرد را از اخلاق انسانی دور می نماید .
عصردنا – نورمحمد رحیمی : زمینه و ریشه اخلاق اداری ،شایسته سالاری واهلیت گرایی می باشد یعنی استفاده از اشخاص ونیروها در جایگاهی که شایستگی واهلیت لازم برای آن جایگاه یا مقام را داشته باشند .
قرار دادن اشخاص در جایی که شایستگی برای آن را ندارند بزرگترین خیانت به اخلاق اداری است، وقتی کسی مناسب کاری نیست واهلیت لازم برای آن کار را ندارد و در جایگاهی قرار می گیرد که در حقیقت جایگاه او نیست انواع تباهی ها به وجود خواهد آمد.
در این صورت چنین فردی به طور معمول تحت فشارهای گوناگونی درونی وبیرونی قرار خواهد گرفت .زیرا میان شخصیت حقیقی او با شخصیت مقام یامسولیت وی هیچ سنخیتی وجود ندارد. یک سری عوارض روانی ورفتاری در شخص بروز می کندکه فرد را از اخلاق انسانی دور می نماید .
چون نفس چنین کار عملی ضد اخلاقی است.کسی که می پذیرد در منصبی قرار گیرد که جای او نیست .اولا با حریم های اخلاقی ویران شده کارهای انجام می دهد و به راحتی به حریم های فردی واجتماعی ، مادی ومعنوی دست تعدی می گشاید که انواع تباهی ها را دنبال دارد ولی در مقابل کسی که براساس شاستگی واهل کار بودن در مسولیتی که مناسب وی است قرار می گیرد در واقع مورد تایید درونی وبیرونی واقع می گردد.در این صورت بهترین نمونه های اخلاق اداری پا می گیردوباعث تثبیت آن می شود .
امام علی (ع) در باره خطر سر کار آمدن ناشایستگان ونااهلان وپیامد های تباهگر آن چنینن هشدار داده است .
شما خوب می دانید که نه جایز است که بخیل بر ناموس وجان وغنیمت ها و احکام مسلمانان ولایت یابد وامامت آن را عهده دار شود تا در مالهای آن حریص گردد و نه نادان تا به نادانی خویش مسلمانان را به گمراهی برد و نه ستمکار تا به ستم عطای آنان را ببرد و نه حیف میل کننده اموال تا به مردمی ببخشد و مردمی را محروم سازد و نه آن که به خاطر حکم کردن رشوه ستاند تا حقوق را پایمال کند و نه آن که سنت را ضایع سازد وامت را به هلاکت در اندازد.
با توجه به اهمیت اهلیت گرایی وشایسته سالاری ونقش آن در اخلاق اداری بایستی هرکس براساس صلاحیتها وارزشها وتوانمندی هایش در مسولیت ها قرار گیرد.به طوری که وی بتواند به نحو مطلوب کار ومسولیت خود را اداره کند در این صورت است که زمینه مناسب اخلاق اداری فراهم می شود .
امیر مومنان علی (ع) در در عهد نامه مالک اشتر این گونه تذکر می دهد.
وجعل لِراس کُل امر مِن امورَک راسا منهم،لایقهره کبیرها و لا تیشتت علیه کثیر ها .
بر سر هر یک از کارهایت مسولی را از آنان انتخاب کن که نه بزرگی کار او را ناتوان سازد ونه بسیاری آن وی را پریشان نماید.
با عنایت به این سخنان گهر بار برای اینکه زمینه اخلاق اداری فراهم گردد و این اخلاق پایدار بماند بایست در هنگام به کار گیری فردی برای جایگاه و مقامی گزینش افراد به درستی انجام گیرد .و برای جایگاه مورد نظر شایستگی ،توانایی ، صلاحیت افراد مد نظر باشد.
امام علی (ع) در این باره به مالک اشتر می نویسد .
ثم انظر فی امور عمالک فاستعملهم اختیارا ولا تولهم محاباه و اثر ه فانهما جماع من شعب الجور والخیانه .
سپس در بکار گیری کارگزارانت دقت کن و پس از آزمودن وشناختی که بدیشان پیدا کرده ای به کارشان گمار و به میل خود وبی مشورت دیگران واز سرخودکامگی مسولیتی به آنان مسپار که میل به خود عمل کردن وبه رای دیگران ننگریستن ستمگری وخیانت است .
امام علی (ع) تاکید می کند که باید کار گزاران وکارکنان نظام اداری بر اساس شناختی درست از توانای ها وصلاحیتهایشان انتخاب وبه کار گمارده شود. در این امر نباید به هیچ وجه امیال و خواسته ها و روابط بر قواعد و معیارها وضوابط چیره گردد.
در نظام اداری که گزینش وبه کار گیری اشخاص بر اساس پیوند ها وخویشی ها و رابطه ها و یا بر اساس میزانها ومعیار های ظاهرگرایانه وبی خردانه باشد.اخلاق اداری پا نمی گیرد.بکار گیری اشخاص صرفا به دلیل خویشاوند بودن هم زبان بودن هم شهری بودن هم گروه بودن سابقه رفاقت داشتن ومانند اینها،و نه بر اساس شایسته سالاری واهلیت گرایی تباه کننده اخلاق اداری است.
امام علی (ع) در انتخاب وبه کار گیری اشخاص به شدت برمعیار ها ومیزان هایی تاکید می کندکه به وسیله آن بتوان شایستگی ها و توانمندیها ی واقعی افراد را معین کند وآنان را در جای مناسب شان به کار گرفت .
امام علی (ع) می فرماید در گزینش وبه کار گیری کارگزاران وکارکنان بر معیار های چون فرهیختگی ۰ دانایی وتربیت یافتگی ،پرواپیشگی ، تجربه کاری ،باحیایی،پاکی وصلاحیت خانوادگی ،سابقه مسلمانی امانتداری ،کارایی وتاثیر گذاری تاکد می کند که نباید گرفتارظاهر بینی ،قشریگرایی ،خود خواهی وتنگ نظری وبد فهمی وکج سلیقگی شد.
اگر مدیران ارشد با الهام گرفتن از این نصایح وکلمات دلنشین وگهر بار نسبت به انتخاب مدیران زیر دست خود اقدام نمایند وکار به اهلش سپرده شود وشایسته گزینی را ملاک انتخاب ها قرار داد خبری از فساد اداری ،و اخلاقی نخواهد بود و موجب کاهش فشارهای درونی وبیرونی مدیر وکارگزار گردیده وآرامش روحی وروانی جامعه متعادل شده و،زمینه های کار وتلاش وتوسعه استان فراهم می گردد .
لازم است جهت جلوگیری از این همه ضرر وزیان با ملاک قرار دادن شاخص های شایسته سالاری وتهیه بانک اطلاعات از نیروهای استفاده شود که ضمن رعایت حقوق همه مردم از لابیگری های کشنده جلوگیری کرده وزمینه رشد همه جانبه نیروهای خلاق تلاشگر که هدف خدمت به خلق ورضایت خالق وتوسعه استان را دارند فراهم نمایند. تا دچار تعارضات ، وکشمکش های سنوات گذشته نباشیم واستان به حق خویش دست یابد .
منبع : عصردنا