همانطور که در مقدمه ذکر شد، تغییر باید در راستای بهتر شدن اوضاع باشد که متاسفانه تغییرات به وجود آمده در اکثر مدیریت های دانشگاه این بهبود را به دنبال ندارد.

: تعدادی از اساتید، کارکنان و دانشجویان در نامه ای سرگشاده به ، خواهان تجدید نظر در مورد وضعیت و اعزام تیم بازرسی به این دانشگاه شدند.

 متن کامل این نامه که برای این پایگاه اطلاع رسانی ارسال شده به شرح زیر است:

از همان ابتدای خلقت، بشریت همواره به دنبال تغییر برای بهبود اوضاع فعلی بوده و به طور طبیعی هرگاه قرار بر تغییر در شرایطی باشد انتظار بهبود و برطرف کردن مشکلات کنونی است.

و صد البته اگر تغییر به وجود آمده نه تنها به بهبود اوضاع کمکی نکند؛ بلکه اوضاع بدتر از گذشته شود، باید تغییر دهندگان به فکر چاره باشند و جلوی بغرنج تر شدن اوضاع را بگیرند.

قریب به سه ماه است که خواسته دانشگاهیان مبنی بر ضرورت تغییر در دانشگاه یاسوج به وقوع پیوسته و شاهد کاشتن بذر امید در میان دانشگاهیان بوده ایم که متاسفانه در این سه ماهه می بینیم که در مصداق تغییر دچار اشتباه شده ایم.

هشت سال بود که از افراط گری به تنگ آمده بودیم که حال نیز متاسفانه شاهد این هستیم که همان راه گذشته به سبک و سیاق دیگری ادامه پیدا می کند و می بینیم اقدامات سه ماهه اخیر که در زیر به شمه ای از آنها اشاره می کنیم، می رود که روح امیدی را که شروع به دمیدن در فضای دانشگاهی کرده بود، به نابودی کامل تبدیل کند و کم کم این آرزوی قلبی می شود و بر لبها می نشیند که ای کاش ارژنگ میماند.

اما آنچه باعث شد قلم به دست گرفته و درد دل کنیم، اقدامات شتابزده و به دور از اعتدال و اصلاح طلبی سرپرست جدید دانشگاه یاسوج است.

اقداماتی که امید بسیاری از کسانی که در هشت سال گذشته خواهان تغییر بوده اند را به یاس تبدیل کرده و خواهان اقدام فوری وزارت علوم هستند. به برخی از این اقدامات افراطی اشاره می شود:

۱- دور شدن از فضای علمی و ورود به فضای صرف قومی و قبیله ای و سیاسی به طوری که وقتی انسان این روزهای دانشگاه را می بیند به یاد تشنج ها و درگیری های لباس شخصی ها در سال های ۷۸ و ۸۱ و ۸۸ در دانشگاه یاسوج می افتد که اکثر دانشگاهیان از این فضا فراری هستند و به دنبال فضایی آرام و به دور از تشنج جهت پیشرفت علمی هستند و معتقدند فضای متشنج سیاسی و گاها قومی و قبیله ای ساحت مقدس علم را به شدت جریحه دار می کند.

۲- همانطور که در مقدمه ذکر شد، تغییر باید در راستای بهتر شدن اوضاع باشد که  متاسفانه تغییرات به وجود آمده در اکثر مدیریت های دانشگاه این بهبود را به دنبال ندارد.

استفاده از نیروهای معلوم الحال و  گاها با مدرک پایین در پست های مدیریتی که در هشت ساله گذشته نیز تا جایی که به نفعشان بوده و پست مدیریتی در دانشگاه داشته اند، از آن هشت سال رنج دفاع کرده اند، در انتخابات گذشته نیز به دولت تدبیر و امید رای نداده اند و اعتقادی نیز به این جریان ندارند.

۳- همانطور که همگان دیده اند تا کنون دولت تدبیر و امید در وزارت علوم به خصوص در مدیریت فرجی دانا اقدامات چکشی مبنی بر نقض تصمیمات گذشته نکرده و با طمانینه به جلو حرکت می کند.

اما متاسقانه در روزهای ابتدایی مدیریت جدید دانشگاه با وجود توصیه دوستانه مسئولان استان شاهد اقداماتی چکشی و تا حدودی سیاسی بوده ایم، اقداماتی از قبیل انتشار اطلاعات شخصی بورسیه های دانشگاه در سایت ها و همچنین قطع حقوق اعضای هیات علمی مامور به تحصیل که باعث ایجاد موجی از نگرانیها در سطح دانشگاه شد.

۴- از جمله تغییر دیگری که شائبه سیاسی و قومی قبیله ای بودن آن مبرهن است تغییر فردی با تجربه، علمی، معتدل، شناخته شده، و مدیری موفق در حوزه پژوهش دانشگاه می باشد.

رمضانی به خوبی می دانند که ع  همواره مخالف سیاست های هشت سال گذشته  بوده و بارها استعغا داده اند؛ اما ارژنگ که به خوبی شاخصه های موفق ایشان را شناخت داشتند ایشان را که وزنه ای برای دانشگاه بوده اند نگه داشتند.

حال با توجه به موارد فوق و موارد دیگری که در این وجیزه نمی گنجد، امیدی که با تغییر به وجود آمده می رفت تا روز به روز بیشتر گردد، رو به نابودی است و انتظار می رود وزارت علوم هرچه سریعتر در این خصوص اقدام و با واگذاری مشئولیت به فردی با تجربه، علمی و معتدل این امید را دوباره جان تازه ببخشد.

در آخر از وزیر علوم خواهشمندیم که هر چه سریعتر بازرسینی جهت تحقیق از وضعیت قبل و فعل به این دانشگاه اعزام کنند تا بهتر بتوانند در جهت بهتر شدن اوضاع اقدام کنند.

منبع : عصردنا