چرام – ایرنا – طنین صدای دلنشین خوانندگان آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد همواره میهمان محفل گرم خانواده ها و قرین لحظه های خوش جوانان و کهنسالان این دیار دلاور خیز است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، غیرت و شجاعت مردم در برابر دشمنان همواره زبانزد عام و خاص است و تاریخ دلاورمردی های این دلیران در جنگ های تنگ تامردای، گجستان و دوران هشت سال دفاع مقدس را که بخشی از آن با موسیقی اصیل این دیار عجین شده را از یاد نخواهد برد.

در این بین خوانندگان بزرگی همچون مرحومˈ شیخ علیمراد تنهاییˈ با ذهنی خلاق با سبکی حماسی و متمایز از آواز محلی صحنه های فراموش نشدنی این جنگ های نابرابر را برای مخاطبان و دوستداران فرهنگ غنی کهگیلویه و بویراحمد روایتگری کرده است.

علاوه براین کهگیلویه و بویراحمد به دلیل فرهنگ غنی ایلی و عشایری از آداب و رسوم خاصی نیز برخوردار است که خوانندگان آوازهای محلی در فعالیت های هنری خود برای شاد کردن مردم، معرفی و زنده نگه داشتن این میراث گران بها در این دیار کهن استفاده می کنند.

یکی از هنرمندان آواز خوان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه موسیقی و آوازهای حماسی محلی بیشترین طرفدار را در بین مردم این منطقه دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نحوه آشنایی خود با آوازهای محلی این استان را اینگونه بیان کرد.

محمدجان بزرگیان اصل که سال ۱۳۴۲ در روستای شیخ حسین شهرستان چرام از توابع به دنیا آمده است، افزود: در دوران کودکی هنگامی که مرحوم شیخ علیمرادتنهایی خواننده معروف استان مشغول سرودن جنگ های تنگ تامرادی و گجستان به سبک حماسی بود با نحوه خوانندگی وی آشنا شدم.

وی ˈیاریارˈ، ˈ دی بلال ˈ و ˈ جنگ نامه ˈ را از سبک های محلی مرحوم شیخ علیمراد تنهایی اعلام کرد و گفت: هرکدام از این سبک ها به شیوه خاصی خوانده می شود و فرایند یادگیری موسیقی محلی در حوزه زاگرس سینه به سینه بوده است.

خواننده آواز محلی معروف ˈ ُمو کُرٍه بَیراحمدم نیرم زِیر این ننگ ˈ اظهار کرد: در دوران هشت ساله دفاع مقدس به دلیل شهادت رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد تا مدت ها روحیه مناسبی برای اجرای آوازهای محلی این استان نداشتم.

وی عنوان کرد:با پایان یافتن دوران هشت سال دفاع مقدس امام خمینی (ره) فرمان جشن گرفتن پیروزی انقلاب را صادر کرد که با شرکت در این جشن ها در مدارس روستای شیخ حسین چرام خواندن آوازهای محلی متناسب با فضای آن دوران را آغازکردم.

بزرگیان اصل ابراز داشت: با ورود به این عرصه به تدریج برای شرکت در جشن های پیروزی انقلاب ۲۲ بهمن هرسال از سوی مدیران مدارس شهرستان چرام برای اجرای آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد دعوت می شدم.

وی گفت: در سال ۸۴ در جشن عروسی فرزندم قطعه هایی از موسیقی شاد محلی اجرا کردم که از سوی برخی آشنایان ضبط و از طریق بلوتوث تلفن همراه در استان پخش شد.

بزرگیان اصل افزود:با پخش شدن این آوازهای محلی، از سویˈحسن بهرامیˈ یکی شاعران مطرح هم استانی اهل گچساران به سعید اسلامی نژاد موسیقیدان و آهنگساز کهگیلویه و بویراحمدی برای همکاری معرفی شدم.

وی بیان کرد:ثمره این آشنایی با سعید اسلامی نژاد در سال ۸۹ منجر به تهیه، تنظیم و پخش کاست آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد به نام ˈ زمندˈ شد.

بزرگیان اجرای آواز محلی کهگیلویه و بویراحمدی در مراسم چهلمین روز درگذشت استاد محمد بهمن بیگی بنیانگذار آموزش عشایری در ایران را از افتخارات خود دانست.

وی عنوان کرد: تاکنون در چهار جشنواره استانی موسیقی محلی که در تهران برگزار شد نیز به اجرای برنامه پرداختم که این برنامه ها مورد توجه ویژه علاقه مندان به این هنر اصیل قرار گرفت.

خواننده آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد استقبال جوانان و سایر قشرهای مردم این استان از آهنگ های محلی را موجب تقویت روح و مشوقی برای ادامه کار در این عرصه عنوان کرد.

بزرگیان، ˈقدرت الله تنهاییˈ فرزند مرحوم شیخ علیمراد تنهایی و کاظم کریمی را از خوانندگانی برشمرد که تا حدود زیادی ادامه دهنده راه این خواننده زنده یاد استان هستند.

وی شناسایی و آموزش جوانان علاقه مند به موسیقی و آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد را اقدام مهمی برای زنده نگه داشتن فرهنگ اصیل و پرافتخار این استان عنوان کرد.

بزرگیان ابراز داشت: از مسوولان دستگاه های اجرایی کهکیلویه و بویراحمد انتظار می رود با مشخص کردن مکان مناسب برای هنرمندان عرصه موسیقی و آواز محلی از احیای سبک های مختلف آوازی در این استان حمایت کنند تا از فراموشی آنها جلوگیری شود.

وی از کم توجهی مسوولان صدا و سیمای مرکز کهگیلویه و بویراحمد به خاطر پخش نکردن مطلوب آهنگ های محلی خوانندگان این استان گلایه کرد و گفت: با وجود آثار خوانندگان آوازهای محلی در استان نباید آهنگ های خوانندگان استان های همجوار در اولویت پخش قرار گیرند.

۶۷۱/۷۵۳۳

انتهای پیام /*

Contact the editor: <a href="mailto:' newsroom@.ir

منبع : خبرگزاری ایرانا